Řeknu hned z kraje, že vařím skoro denně a jde mi to vcelku dobře. Spousta mých známých mě dokonce pokládá v tomto směru za profíka 🙂 ale já s nima nesouhlasím. Protože jsem ve své podstatě člověk líný (tak jako většina lidí) tak preferuju skoro ve všem (a to platí i o vaření) jednoduchost a efektivitu. Jasné, jednou za čas mě baví samotný proces výroby nejaké komplikované delikatesy, ale tak v 99% případů volím spíš jednodušší jídla z primárních a kvalitních surovin.
I když preferuji jednoduchý životní styl, pořád trvám na tom, že by se jídlo mělo připravovat pokud možno doma, co nejvíce ze základních surovin.

Také jako výživový poradce jsem to už dávno vzdala, přesvědčit lidi, aby se naučili vařit – nemyslím si, že je to vlastně o učení nějaké dovednosti (dnes internet s milion recepty a návody to za nás docela dobře vyřešil, dle mého názoru), ale spíš o času, který tomu musíme věnovat a nakupování složitých a pestrých surovin. Pořád teda trvám na tom, že nákup kvalitních surovin (nebo jeste lépe vypěstování, když máte tu možnost) je zcela zásadní ve snahách o dosažení našeho cíle (ať už je to zhubnout, zlepšit výkon nebo zdraví), ale to je právě ono, pokud máte dobré suroviny, už ani nepotřebujete je nějak složitě připravovat. Takže mou snahou je dnes lidem ukázat, že příprava domácích jídel vůbec nemusí stát moc času a úsilí a hlavně takové jídlo je výživné, chutné, víme, co v tom máme a také většinou i levnější. Proto také vedu blog na Youtube a ted nově i tady 🙂
Nejraději mám asijskou kuchyni (Vietnam, Thajsko) – protože většina jídel opravdu splňuje moje požadavky – jednoduché ingridience (jen si musíte pořídit pár druhů koření, ale v dnešní době není problém), rychlá příprava. Drtivou většinu svých jídel připravuju na pánvi Wok – super věc, pokud bych neměla mít místo v kuchyni pro nic dalšího a musela bych si vybrat pouze jeden kus nádobí, tak to bude urcitě Wok. Uvaříte v něm všechno, od míchaných vajiček po pochoutky s rýží. Ai palačinky se na tom dělaji fajn.
Takže po tomto “krátkém” úvodu se dostávám k tomu, proč vlastně tento příspěvek píšu – chci s Vámi sdílet úplně perfektní recept (nebo spíš návod na přípravu, pač k vaření tam moc není) – a to rýžové nudle s lososem. Je perfektní právě tím, že to nemusí být ani nudle, a ani vlastně ten losos – na stejném principu můžete pripravovat treba rýži s tuňákem, nebo kuskus s kuřetem – atd., vyberte si, co máte zrovna doma a dle chuťových preferencí.
Takže, v mém případě jsem si pořídila:
- Kus lososa s kůží (mají na něj často slevy v Lidlu, ale hlídejte původ – lepší nepocházející z chovu)
- Rýžové nudle (seženete třeba v Albertu) – můžou být i jakékoliv jiné
- Zelenina – tady můžeme hodně improvizovat, pokud je léto tak lepší čerstvá, na co je zrovna sezóna. Dobře se hodí kadeřávek, mrkev, rajčata, paprika, jarní cibulka nebo červená cibule….v zimě může být zmražená zeleninová směs – čínská například.
- Pasírovaná rajčata (nemusí být, pokud máte čerstvá)
- Česnek
- Zázvor (tip: kupuju čerstvý a dávam do mrazáku, déle tam vydrží a lépe se strouhá – vyndám, nastrouhám kolik potřebuju, přímo takhle zmražený, nerozmrazuju, a hodím zpátky)
- Citron (nebo limetka)
- Koření: sůl, pepř, chilli, citronová tráva
- Olej na vaření (kokosový, sezamový, avokádový nebo ghi)
Dáme zapéct lososa do trouby, před tím osolíme, opepříme a pokapeme citronem, gurmáni můžou přidát i trochu bílého vína :). Pokud máte rádi, jako já, lososa tak nejak „medium“, tak na 150 stupňů 10-15 min, víc ne, pokud chcete propečený, tak nechte víc. Mezitím rozpálíme olej na woku, pridáme česnek, zeleninu, nastrouháme zázvor, přidáme koření, vymačkáme šťávu z kousku citrónu. Podusíme tak 5min.
Hodíme na wok nudle, přidáme vodu, aby zakryla směs a dusíme až budou nudle měkké. Pokud máte rádi zeleninu hodně měkkou, tak před tím, než tam dáme nudle, podusíme 10-15min. Servírujeme s kousky lososa z trouby. Pokud chcete vidět celý proces v mém provedení (i s pěknou hudbou), sledujte krátké video pod článkem! Dobrou chuť!
Sdílejte, prosím tento článek pokud se Vám líbil a hlavně zanechte komentář, zda jste recept vyzkoušeli nebo který je ten Váš preferovaný?
Tápete při výběru potravin nebo Vám dochází fantazie ohledně toho, co uvařit, tak aby to bylo výživné, rychlé a jednoduché? Prihlaste se k odběru na můj youtube – takových receptů je tam mraky ))))) Pokud nevíte, jak celou tu problematiku se stravováním pojmout, abyste dosáhli svých cílů (ať už jsou ty cíle jakékoliv), věřte, že já také nevěděla. Ale teď už to vím a nabízím nejen konzultace ale také mou vlastní kuchařku jako bonus k tomu! Takže tak nejak zabijete dvě mouchy jednou ránou – nebudete už dělat zbytečné stravovací chyby a navíc získáte inspiraci co si uvařit 🙂
I was very happy to uncover this great site. I need to to thank you for your time for this particularly wonderful read!! I definitely loved every little bit of it and I have you book marked to see new information on your web site.